Volg Testkok op Facebook:

Volg Testkok op Pinterest

Deel deze pagina

De beoordelingen van Testkok
1 ster = Aardig, voor verbetering vatbaar
2 sterren = Lekker
3 sterren = Heel erg lekker, kan niet beter
 


Nog meer lekkere recepten
Bonbon van gerookte zalm
Vijgen-sinaasappeljam
Ravioli met tomaten-mascarpone saus
Aardbeien-mascarpone-ijs
Salade Niçoise
Vietnamese maaltijdsalade met kip
Quiche Lorraine met prei
Banaan-kaneel-muffins
Gestoofde kip met tomaat en basilicum
Coquilles met chorizo
Gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel
Menugang: Hoofdgerecht
Porties: 6
Bereidingstijd: 200 minuten
Keuken: Midden-Oosters
Kenmerken: Lamsvlees, slank, oven, stoofschotel
Bron: Delicious (niet digitaal)
Beoordeling:
     
Ingrediënten  
2 eetlepels olijfolie
1 kg ontbeende lamsschouder, in blokjes van 3-4 cm
700 gram grote uien, in dunne ringen
2 eetlepels tomatenpesto
1 eetlepel harissa of sambal
2 theelepels kaneel
2 theelepels honing
125 ml rode wijn
1 theelepel granaatappelmelasse of -siroop
20 gram gewelde ontpitte gedroogde pruimen
¼ theelepel saffraandraadjes, geweekt in 60 ml kokendheet water
Bekijk de volledige recensie op mijn blog

     
Bereiden
  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Verhit de olie  op matig vuur in een grote, ovenvaste braadpan. Braad hierin de lamsvleesblokjes in gedeelten (porties van ca. 300-350 gram hooguit) rondom bruin. Leg ze tot gebruik op een schaal of bord.
  3. Voeg de uienringen toe aan het bakvet in de pan en smoor ze met het deksel op de pan ca. 25 minuten zachtjes tot ze gaar zijn en licht kleuren.
  4. Voeg de pesto, harissa (of sambal), kaneel, honing, rode wijn, granaatappelmelasse of - siroop, pruimen, saffraan (met weekwater), 350 ml water en wat zout en peper aan de uien toe. Schenk de uitgelopen jus van de vleesblokjes erbij. Roer tot de honing is opgelost en breng de saus op matig tot hoog vuur aan de kook.
  5. Neem de pan van het vuur en schep de lamsvleesblokjes door de saus. Leg een rond, passend vel bakpapier op het oppervlak en leg het deksel op de pan. Zet de pan 1½ uur in de oven, schakel dan de oven uit en laat de stoofschotel nog 30-60 minuten staan in de afkoelende oven.
  6. Neem de pan uit de oven, verwijder het bakpapier. Dep het bovendrijvende vet op met keukenpapier. Bestrooi eventueel met peterselie.
 
TIP: granaatappelmelasse op - siroop kan eventueel vervangen worden door een kneepje citroensap.  
TIP: Meer pruimen maken het gerecht alleen maar lekkerder.
     
Lekker met: Couscous